Veilig Sporten
Protocol Veilig Sportklimaat
ZV de Waterwolf is een kleine zwemvereniging waar de leden centraal staan. Als sportvereniging is het onze missie om een veilige omgeving te creëren waar sporters zich kunnen ontwikkelen, maar vooral veel plezier kunnen hebben samen. Naast het creëren van een veilig sportklimaat voor onze leden, willen wij ook een veilig sportklimaat voor iedereen die verder betrokken is bij de vereniging. Daarom hebben wij als vereniging voor alle betrokkenen een gedragscode opgesteld. De gedragscode beschrijft de regels die moeten bijdragen aan een open, transparante en veilige omgeving. ZV de Waterwolf zal de gedragscode met enige regelmaat onder de aandacht brengen, te denken valt tijdens kaderbijeenkomsten en in de nieuwsbrieven.
De huidige én toekomstige bestuursleden, afgevaardigden en vrijwilligers worden gevraagd het protocol door te lezen, te ondertekenen en volgens de gedragscode te handelen voordat zij aan de slag gaan. Wij hebben onze richtlijnen afgeleid van het Haarlemmermeerse richtlijn veilig sportklimaat, de richtlijnen zoals vastgelegd door NOC*NSF, KNZB, maar zijn ook gebaseerd op de gedragscode zwembadbranche van de NRZ.
Normen en waarden
ZV de Waterwolf is van mening dat onderstaande zes kernwaarden de basis vormt van onze zwemvereniging. Aan deze kernwaarden dienen alle betrokkenen, alle vrijwilligers, alle (ouders van) leden en alle toeschouwers zich aan te houden.
- Plezier
- Beleefdheid
- Respect
- Betrokkenheid
- Tolerant
- Openheid
Gedrags-en omgangsregels
Onze gedrags-en omgangsregels zijn bedoeld zodat sporten bij ZV de Waterwolf prettig, plezierig en veilig is. Bestuursleden, afgevaardigden en vrijwilligers spreken leden aan op hun gedrag, als deze zich niet aan de gedragsregels houden. Ook leden mogen elkaar onderling aanspreken op onwenselijk gedrag.
Onze gedrags-en omgangsregels:
- Iedereen gaat beleefd met elkaar om en houdt rekening met de ander en komt niet ongewenst te dichtbij. Onthoud je van elke vorm van (machts-) misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en seksueel misbruik. Alle seksuele handelingen, -contacten en- relaties met minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd
- Niemand wordt tegen zijn/haar wil aangeraakt en niemand geeft de ander ongewenste seksueel getinte aandacht
- De omkleedruimtes bevinden zich in de privésfeer en dat wordt gerespecteerd
- Telefoongebruik in de kleedruimtes is verboden
- Er worden geen ongepaste vragen gesteld en geen ongewenste opmerkingen gemaakt over iemands persoonlijk leven of uiterlijk
- We sluiten niemand uit en we zijn tolerant. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken
- Geweld, discriminatie, pesten, negeren, gemene grappen of opmerkingen en andere vormen van disrespectvol gedrag zijn niet toegestaan
- Niemand wordt lastig gevallen en er wordt niet gevochten
- Er worden geen wapens meegenomen
- Er wordt voor en tijdens de zwemlessen geen alcohol gedronken
- Niemand neemt of biedt gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan, om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport of met goed bestuur
- Onze sporters houden zich aan de regels zoals vermeld staat in het huishoudelijke regelement
- Iedereen is open en alert op signalen en aarzelt niet om signalen door te geven aan het bestuur, de vertrouwenscontactpersoon en/of contact op te nemen met Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF
Aannamebeleid vrijwilligers:
Onze zwemlessen en trainingen worden verzorgd door deskundige vrijwilligers. Veel vrijwilligers van ZV de Waterwolf zijn zelf actief lid van de vereniging en daardoor bekend bij het bestuur. Om een sociaal veilige sportomgeving te kunnen zijn, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag, is een goede basis van belang. Deze basis bestaat uit ‘de 4 v’s voor veiligheid”, te weten:
- Verenigingsbrede gedragscode
- Vertrouwenscontactpersoon
- Verklaring omtrent het gedrag vrijwilligers
- Vakkundig geschoolde kaderleden
Deze 4 v’s voor veilig worden als volgt toegepast op onze nieuwe vrijwilligers:
- Met elk nieuwe vrijwilliger zal een kennismakingsgesprek gevoerd worden. Hierin wordt naar de motivatie gevraagd en kan een proefperiode afgesproken worden.
- Het protocol Veilig Sportklimaat zal doorgenomen en ondertekend worden.
- De aanwezigheid van een vertrouwenscontactpersoon binnen ZV de Waterwolf zal hierbij genoemd worden.
- Voor iedere vrijwilliger/ bestuurslid wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd. Een VOG is drie jaar geldig en zal elke drie jaar opnieuw worden aangevraagd. Indien de VOG niet overhandigd kan worden, zal de vrijwilliger/ het bestuurslid geen taken kunnen uitvoeren binnen de vereniging.
- Voor elke vrijwilliger bestaat de mogelijkheid om een erkende opleiding tot zweminstructeur te volgen, betaald door de zwemvereniging. Daarnaast verzoeken wij de nieuwe vrijwilliger om de e-learning “Een beetje opvoerder” te doorlopen.
Vertrouwenscontactpersoon
Bij vertrouwelijke situaties of sociaal gevoelige omstandigheden, maar ook bij intimidatie of verkeerde bejegening kan dat op elk moment gemeld worden bij de vertrouwenscontactpersoon van onze vereniging of bij het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF. De contactgegevens van de vertrouwenscontactpersoon en van het Centrum Veilige Sport Nederland staan opgenomen op de website van ZV de Waterwolf.
Protocol Incidenten
Het protocol incidenten heeft als doel om een duidelijk kader te bieden voor het melden, behandelen en oplossen van incidenten met betrekking tot:
*Grensoverschrijdend gedrag: Elke vorm van gedrag dat de persoonlijke grenzen van een individu overschrijdt, waaronder fysiek, verbale of psychologische agressie, pesten, discriminatie of ander ongepast gedrag.
*Seksuele intimidatie :Ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard waarbij de ontvanger zich ongemakkelijk, bedreigd of gekwetst voelt.
*Misbruik: Elke vorm van fysiek, seksueel of emotioneel geweld tegen een persoon, voortkomend uit een machtsverhouding.
Het protocol is bedoeld om de veiligheid en het welzijn van alle leden, vrijwilligers en betrokkenen te waarborgen. Iedereen die getuige is van of kennis heeft van een incident van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie of misbruik is verplicht dit onmiddellijk te melden bij de vertrouwenscontactpersoon.
De meldingsprocedure is als volgt:
1. De melding wordt per e-mail gedaan bij de vertrouwenspersoon.
2. De vertrouwenscontactpersoon neemt contact op met de melder en zorgt voor een vertrouwelijke omgeving. Alle meldingen en persoonlijke informatie zullen vertrouwelijk worden behandeld, met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving omtrent privacy.
3. De vertrouwenscontactpersoon zal de melder informeren over de mogelijke vervolgstappen en ondersteuning bieden bij het indienen van een officiële klacht, indien gewenst. Hierbij kan de vertrouwenscontactpersoon advies inwinnen bij het Centrum Veilige Sport Nederland.
4. Anonieme meldingen kunnen worden gedaan, maar het kan de mogelijkheden op een grondig onderzoek beperken.
De vervolgprocedure is als volgt:
5. De vertrouwenscontactpersoon zal een gesprek voeren en de opties van de melder bespreken (adviseert niet).
6. De vertrouwenscontactpersoon zal, al dan niet, een geanonimiseerd verslag uitbrengen aan het bestuur.
7. De vertrouwenscontactpersoon mag wel advies uitbrengen aan het bestuur.
8. Het bestuur beslist om de zaak wel of niet in behandeling te nemen met bijvoorbeeld een onderzoek.
9. Het bestuur of de melder kan indien nodig externe expertise inschakelen, zoals juridisch advies, om het onderzoek te ondersteunen.
De maatregelen kunnen als volgt zijn:
10. Bij een gegrond incident zal ZV de Waterwolf passende disciplinaire maatregelen nemen, variërend van schorsing tot uitsluiting van de vereniging.
11. Indien het incident strafbare feiten betreft, zal het worden gemeld bij de relevante autoriteiten.
12. De vertrouwenscontactpersoon zal de melder informeren over de genomen maatregelen en indien gewenst verdere ondersteuning bieden.
Tot slot:
13. Het bestuur zal in de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering benoemen of er sprake is geweest van incidenten in het afgelopen zwemseizoen.
14. Het Protocol Veilig Sportklimaat, waar het protocol Incidenten een onderdeel van is, zal regelmatig worden geëvalueerd en indien nodig worden bijgewerkt om te blijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en de behoeften van ZV de Waterwolf.